«Η ψηφιακή και πράσινη οικονομία απαιτεί νέα φιλοσοφία στην κατάρτιση και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων», ανέφερε εκτός άλλων ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εργασίας, της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μπορντό της Γαλλίας.
Ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε ότι η διπλή μετάβαση προς μια νέα πιο ψηφιοποιημένη και «πράσινη» εποχή, αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την αγορά εργασίας, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα φιλοδοξεί να δράσει έγκαιρα και να είναι μεταξύ των πρωτοπόρων της Ευρώπης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ψηφιακή οικονομία.
Αυτή η μετάβαση συνεπάγεται αλλαγές στην αγορά εργασίας σε όρους δεξιοτήτων, κλαδικής και γεωγραφικής κατανομής της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης. Ιστορικά, έχει παρατηρηθεί ότι περίοδοι σημαντικών τεχνολογικών αλλαγών συνοδεύτηκαν από αυξανόμενη ανεργία, πόλωση στην αγορά εργασίας και δυσμενείς κοινωνικές συνέπειες. Για την αποφυγή αυτών των φαινομένων, ο ρόλος των ενεργών πολιτικών απασχόλησης και του κράτους πρόνοιας είναι καθοριστικής σημασίας».
Όπως σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου, επειδή η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και οι «πράσινες» τεχνολογίες αναμένεται να επηρεάσουν σχεδόν όλο το φάσμα της αγοράς εργασίας, «χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η αναντιστοιχία των δεξιοτήτων των εργαζομένων και των νέων αναγκών που συνεχώς αναδύονται στην αγορά εργασίας, μέσα από πολιτικές οι οποίες θα εφοδιάζουν τον εργαζόμενο πληθυσμό με τις σωστές ψηφιακές, «πράσινες» και κοινωνικές δεξιότητες. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του ΟΑΕΔ, ο οποίος πλέον συνεργάζεται στενά επί του ζητήματος αυτού με μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς».
Στο πλαίσιο μιας σημαντικής μεταρρύθμισης για την κατάρτιση, η οποία εστιάζει στην ποιότητα, την αξιολόγηση και την πιστοποίηση και παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, ο στόχος είναι να βελτιωθεί το σύστημα της τεχνικής εκπαίδευσης και να ενδυναμωθεί ο σύνδεσμος μεταξύ του εκπαιδευτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας αξιοποιώντας πόρους και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». «Σε αυτό το πλαίσιο», είπε ο κ. Τσακλόγλου, «απαιτείται ειλικρινής διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους με σκοπό τον εντοπισμό των βέλτιστων πρακτικών και λύσεων για τις αναδυόμενες προκλήσεις».
Πηγή: naftemporiki